MAKALELER

İŞÇİNİN EMEKLİLİK NEDENİYLE FESİH HAKKI

25 Kasım 2021

Ülkemizde işçilerimiz çoğu emeklilik nedeniyle işten ayrılmak istemekte, işten ayrılırken hak ettiği tazminatı eksiksiz bir şekilde işverenden almak istemektedir. Tam da bu nokta da İşçinin Emeklilik nedeniyle Fesih Hakkı gündeme gelmektedir. Öyle ki; Toplam 3600 Gün Prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olan işçiler emeklilik gerekçesiyle işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Bu husus 1475 sayılı eski İş Kanununda yürürlükte kalan ve halen geçerliliğini sürdüren Madde 14/5'e dayanmaktadır;

 

''...506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle, Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir...'' denmektedir.

 

Bu kapsamda bir takım koşulları yerine getiren işçide bu koşulların olması halinde işverene karşı yapacağı emeklilik sebebiyle işten ayrılma başvurusuyla işçinin kıdem tazminatı dahil işçilik alacaklarının tamamının işveren tarafından ödenmesi zorunludur. İşçinin bu mevzuata göre kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydıyla fiili hizmet süresinin 15 yıl olması gereklidir.

 

İşçinin SGK'ya yapacağı başvuruyla ''Kıdem Tazminatına hak kazanmıştır'' konulu yazıyı aldıktan sonra işverene karşı bu kapsamda yapmış olduğu başvuruda, işverenin işçiyi emeklilik nedeniyle işten ayırması, işçinin kıdem tazminatını ve varsa diğer işçilik alacaklarının tamamını vermesi zorunluludur. İşveren bu kapsamda Sgk'dan alınan yazıya rağmen işçinin kıdem tazminatı vermez veya kıdem tazminatını eksik hesap edip verirse, işçilik alacaklarının tamamını ödemezse işçi hakkını, işverenden uyuşmazlık çıkması nedeniyle, yargısal süreçle, alması gerekir.

 

İşçi emeklilik sebebiyle bir önceki işyerinden ayrılmış olsa da başka bir işyerinde çalışmaya devam edebilir. Öyle ki, bu hususu yasaklayan herhangi bir mevzuat olmadığı için işçinin başka bir yerde çalışma yapmasına da engel bir durum yoktur. Keza bu hususa itiraz eden bir işverenin açmış olduğu davada, emeklilik sebebiyle işten ayrılan işçisine ödemiş olduğu kıdem tazminatınının haksız olduğundan bahisle geri verilmesini talep etse de  bu talebi, Yargıtay içtihadları doğrultusunda da reddedilmiştir.

 

Ayrıca önemle belirtmek gerekir ki işçinin 3600 Prim gün şartı ve 15 yıl üzeri sigortalılık şartı aranırken işçinin ilk işe giriş tarihinin 08/09/1999 tarihinden önce olması da gerekmektedir. 08/09/1999 yılları ile 30/04/2008 tarihleri arasında ilk işe giriş yapan işçilerin emeklilik sebebiyle işten ayrılabilmesi için 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve 4500 gün prim ödenmesi şartını sağlaması gerekmektedir. 01/05/2008'den sonra ilk işe giriş bildirisi yapmış olan işçiler ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve 5400 gün priminin ödenmesi şartını sağlaması gerekmektedir. 

 

 

                                                                                                                                  Av. Fatih Mehmet ERCİYAS